MARE av Lisa Lie

KVEN SLÅST FOR DEG INNTIL DØDEN?

“Dette kan rett og slett bli en kultforestilling.” Aftenposten

“Mare er nok et bevis på at Lisa Lie er en av Norges aller beste scenekunstnere”. Klassekampen

Det finst teoriar om at morskjærleiken er den opphavlege forma for kjærleik og at alle andre former, som romantisk kjærleik, er mutasjonar av denne. Nyare forsking tyder på at denne kjærleiken slår inn og endrar hjernen til kven som helst som får og tar ansvaret for eit lite barn over tid.

Men kva får eit menneske til å hoppe frå balkongen og ta med seg barna sine? Anna enn verdas vondskap? At mørkeret har trengt seg inn i dei? Jorda er som ei stor mor som er lei oss.

Mare er ein tragedie, eit mysterium, ein folkeleg festival i mytologisk landskap. I dette universet vil du møte mange karakterar frå samtid, historie og myte. Ein av desse er den greske myten om Medea. Regissør Lisa Lie har i lag med dei kunstnarleg medverkande og ensemblet skape eit scenisk verk i spenningsfeltet mellom ei lys handling og ein mørk tekst. Med utgangspunkt i mytar, mellom anna frå antikken, blandar dei historie og samtid med eit urtidsteater som stammar frå dionysiske landlege rituelle festivalar.

1900-TALETS MEST SPELTE TRAGEDIE

Medea er Evripides mest kjende tragedie, og handlar om hekateprestinna, trollkvinna og halvgudinna Medeas vreide etter at ho oppdagar at ektemannen Jason har vore utru og vil gifte seg med ei anna. Medea har ofra alt for å vere med Jason, ein hjelpelaus leiar for Argonautane, som ho har hjelpt til siger da ho blei forgifta av kjærleik som eit ledd i gudane sitt spel, forlate landet sitt og forrådt sin eigen familie. Det finst mange ulike versjonar av myten om Medea, berre i dei siste drep ho sjølv barna sine. I evolusjonsbiologisk forstand gir det inga meining for ei mor å ta livet av barna sine som hemn over ein tidlegare partnar, slik menn kan gjere.

MARA

Mare som i mareritt, mor og hav. Du vaknar og trur det berre var ein draum at verda gjekk under, men det var sanning som rørte ved deg da du ikkje kunne forsvare deg. I søvnlamma landskap kan ingen høyre deg skrike. Rettare: Ingen bryr seg om du skrik. Når mamma ikkje lenger bryr seg, kan ingenting redde deg. Mara er eit norrønt vesen som hadde det med å sette seg eller ri på brystet til folk og dyr mens dei sov, og med det vere årsak til kjenslene av å bli kvelt. Dette er ein tilstand som blir beskrive over heile verda og som blir kalla søvnlamming eller søvnparalyse. Den sovande er i ein slags vaken tilstand, men ute av stand til å røre seg, får problem med å puste og opplever også ofte hallusinasjonar. Mara er også opphav til uttrykket som beskriv det å ha ein vond draum – eit mareritt. Vi kan bli ridd av marer som vi kan bli ridd av dårleg samvit.

RØTER I PERFORMANCE-TEATERET

Lisa Lie har brei erfaring frå teateret og verkar som scenekunstnar, regissør, performancekunstnar, og framsyninga hennar Blue Motell fekk i 2013 Heddaprisen for Særleg kunstnarleg innsats. Scenograf og kostymedesignar Maja Nilsen og Lisa Lie vil i lag skape ei framsyning der det surrealistiske og humoristiske møtest i eit slåande visuelt landskap, til musikk av Gåte-musikar Magnus Børmark.

  • Skodespelarar: Renate Reinsve, Oddgeir Thune, Christian Ruud Kallum, Madalena Sousa Helly-Hansen, Kjersti Aas Stenby
  • Omsetjing: Gunnhild Øyehaug
  • Regissør: Lisa Lie
  • Scenograf og kostymedesignar: Maja Nilsen
  • Lysdesignar: Kerstin Weimers
  • Komponist og lyddesignar: Magnus Børmark
  • Dramaturg: Ingrid Weme Nilsen

BACK